Alışveriş sepetiniz boş!
Kaya tuzu ta eski çağlardan beri kullanılırdı. Hatta kaya tuzu, tuzun ana kaynağıydı. Ağız çalkalama işleminin veya ağız gargarasının Mısırlılar, Yunanlılar ve Çinlilerin en eski tedavi yöntemlerine dayanan uzun bir geçmişi vardır. Bugün bile kaya tuzuyla ağız çalkalama yöntemi hala tavsiye edilmekte ve kullanılmaktadır.
Boğaz ağrınız varsa, diş etleriniz ve ağzınızdaki yaralar ya da yakın zamanda diş ameliyatı olduysanız, kaya tuzlu su ile durulama yöntemine başvurulmaktadır. Ağız gargarasının faydalarını şimdi aşağıda maddeler halinde sıralayalım:
İçinde kaya tuzu eritilmiş su, hipertonik bir çözelti olduğu için çoğunlukla iltihaplanmayı gidermek için kullanılır. Bu, iltihaplı hücrelerin içindeki tuzdan daha yüksek bir tuz konsantrasyonu içerdiği anlamına gelir.
Enfeksiyon veya ameliyattan kaynaklanan ödem (iltihap) içerisinde su bulunur. Vücut sıvılarından daha fazla tuz içeren ılık tuzlu su ile durulanırsa, ozmos süreci boyunca ödem sıvısı dışarı çıkar. Tuzlu su çözeltisi, alkol içeren diğer gargaralar gibi mukoza zarlarını tahriş etmez. Buna ek olarak, tuzlu su bakterilerden su çekebilir ve vücut sıvısını kaybeden bakteriler üreyip gelişemezler.
Prof. Dr. Canan Karatay katıldığı bir TV programında, Kaya tuzu ile gargara yapmanın koronavirüsün bulaşmasını önlemedeki rolünü anlattı. Karatay, eşinin kuzeni de olan Çapa Tıp Fakültesi eski dekanı ve Türkiye'de Kulak Burun Boğaz bölümünü kuran Prof. Dr. Sefa Karatay'ın tuzlu suyla gargara yapmayı tavsiye ettiğini, hatta dudağın hemen üstü ile burnun altındaki bölgeye tuzlu suyu sürmenin bile faydalı olduğunu anlattığını ifade etti.
Sefa Karatay'ın 103 yaşına kadar yaşadığının altını çizen Canan Karatay, kaya tuzu ile gargara yapmanın virüslerin vücuda girmesini, girdiğinde ise boğazlardan aşağıya ciğerlere inmesini önleyeceğini savundu.
Karatay vücudun %60 tuzlu su olduğunun altını çizerek tezini savunmaya devam etti. Önemli olanın sudaki tuz oranı ve kullanılan tuzun cinsi olduğunu vurguladı. Ve mutlaka kristal kaya tuzu kullanılması gerektiğini ifade etti. Vücut için zararlı olanın sodyum klorür olduğunu kaya tuzu içindeyse yüzde 30 sodyum klorür bulunduğunu bunun da vücudun ihtiyacı olan oranla aynı olduğunu belirtti.
Son sözü söyleyen Karatay ise kaya tuzunda bulunan minerallerin vücut için faydalı olduğunu bu sayede koranavirüse karşı vücudun direnç kazanacağını ileri sürdü.
Evde kolaylıkla hazırlanabilen basit ve uygun bir tedavi aracıdır. Bir bardak su, dezenfekte edilmek amacı ile öncelikle kaynatılır. Kaynama tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılır ve su ılık hale gelince iki veya üç çay kaşığı kaya tuzu eklenir. Tuzlu suyla durulama yapmak için, karışımı ağzınızın içinde hafifçe çevirin, gargara yapın ve dikkatlice tükürün. Yutmamaya dikkat edin.
Nitekim diş bakımı sadece fırçalama ve diş ipi ile ilgili değildir. Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz
Not: Birde yemeklerde kolayca kullanabileceğiniz kaya tuzu çözeltisi var ki bunu Kaya Tuzu Çözeltisi Nedir? Nasıl Hazırlanır? adlı konu başlığında inceleyebilirsiniz.
1000 TL ve Üzerine
Üyelere Ek İndirim
Kontrol Et Sonra Al
0 533 042 70 18
Kredi Kartına Taksit
Bir Yorum Yaz